Tips och intervjuer

Fredag 24 juni kör Hagmyren traditionsenligt trav på midsommarafton med första start 12.35. V64 och Dagens Dubbel och premiärupplagan av Hallsta Lotus lopp med försök och final samma dag samt Roger N Olssons Minne för femåriga kallblod med 100.000 kronor i förstapris är några av dagens godbitar. Börje Andersson gör andelsspelet till V64. Uppsnack inför tävlingsdagen finns att läsa nedan.

Jan-Olov Persson tar ut fem hästar när hemmabanan Hagmyren kör traditionsenligt trav på midsommarafton med första start klockan 12.35.


- Midsommartravet på Hagmyren är förstås en höjdare för alla oss som håller på och gillar trav. Konkurrensen har ju ökat på slutet med andra aktiviteter, men travet står sig starkt och det hoppas jag verkligen att det gör framöver också, säger Jan-Olov på torsdag eftermiddag.

Hallsta Lotus som sprang in över tio miljoner kronor och tog flera storsegrar hedras med två försök och ett finallopp för första gången och Persson som tränade hästen meddelar att stjärnan själv kommer att vara på plats för att leda defileringarna till de tre loppen.- Hyfsad meritlista han har va?, frågar Persson.

Och man kan ju inte säga något annat när man spanar in vilka lopp han har vunnit!

- Det finns ju många minnen med honom såklart, men det jag kommer på först nu är när han som 13-åring vann Svensk-Nordiska loppet på Romme. Då möttes ju samma hästar i två heat och i det första torskade han som favorit och då var man lite besviken. Jag hade varit på dagtrav på Oviken och stannade till på ett ATG-ombud i Forsa på vägen för att kunna se första heatet.  Då trodde man ju att han hade blivit för gammal, men han kom tillbaka och vann det andra heatet och sedan slog han Raggmunken i skiljeheat över 1140 meter och var fantastiskt fin.

Vad säger du om dina starthästar då, fyra av dem ska ut i försök i Hallsta Lotus lupp?

- Ja, 5 Edel Isa (lopp 2) gillar 1640 meter och ska kunna greja en finalplats (de fem främsta går till final reds anm.). Senast fick hon öppna för tufft jämfört med segern på Dannero då hon tog ledningen i lugnare tempo och vann säkert.

- 11 Björlikos (lopp 2) som jag kör själv har aldrig vunnit lopp, men hon gick ganska bra senast och var ute i stenhårt lopp gången före på Romme. Även hon gillar sprinterdistans och ska kunna ta en finalplats. Hon känns uppåt i formen.

- 3 Juni Goggen (lopp 3) fick lite trafikproblem senast, men han skötte sig bra och även om han har pausat lite så har han känts bra i jobben. Bra läge och distans gör honom aktuell för en finalplats.

- 10 Skummis (lopp 3) gör det bra hela tiden. Han höll undan på bra sätt senast och även om han har bakspår tror jag att han är med där framme.


I Roger N Olssons Minneslopp (lopp 7/V64-4) med 100.000 kronor till vinnaren startar du Smedsbo Faksen som ifjol slutade tvåa i norska Derbyt och i vintras vann ett av kallblodsloppen på Vincennes (bilden). Hur är formen på honom nu?- Jo, det ska vara bra. Näst senast fick han öppna för tufft och tröttnade sista biten och senast i V75 fick han också en dryg inledning och orkade inte hela vägen. Allt har sett bra ut hemma efteråt och han gynnas av ett litet fält och ska inte behöva öppna så tufft den här gången. Jag tror inte att det är aktuellt med några ändringar, barfota får han vänta ett tag till med. Som jag ser det bör han vinna det här loppet, hälsar Persson.

MATHIAS GUSTAFSSON

Jenni H Åsberg startar sin montéstjärna 1 Ekets Patrik i V64-1. Hästen har visat ruggigt fin form, och han slog ett svenskt rekord på Bergsåker tidigare i vår. Hur känns det inför loppet på Hagmyren?

- 1 Ekets Patrik känns jättefin hemma i jobben. Senast startade han i Montéeliten på Solvalla under elitloppssöndagen och det blev övermäktigt då han blev så het efter omstarten. Nu känns det jättebra att komma ut med honom i det här motståndet, säger Jenni

Gör du några ändringar inför loppet?

- Han kommer att gå barfota runt om, precis som han brukar. Vad det blir för huvudlag bestämmer jag efter värmningen, det beror på hur vass han är. Hagmyren har ett kort upplopp och kortaste vägen fram är via innerspåret, så jag laddar nog en del från start, avslutar Jenni. 

I stallarna på Hagmyren håller proffstränaren Thomas L Larsson till med sina hästar. En av dem är det sexåriga stoet 9 Catch the Cash som startar i V64-3. Catch the Cash har radat fina starter och stått för bra prestationer, hur ser du på chansern?- 9 Catch the Cash (lopp 6/V64-3) har startat i tufft konkurrens hela tiden och gjort det riktigt bra varje gång. Hon gör helt enkelt inte dåliga lopp. Nu ser motståndet lättare ut med tanke på att hon är van att möta hästar på V75. Oskar J Andersson sitter upp i sulkyn nu.

Gör du några andra ändringar?

- Oskar J körde en gång i våras och var nöjd med hästen trots lite strul bakom bilen den gången. Bakspår på kort distans är inte optimalt man jag tror det ska räcka långt. Förhoppningsvis laddar de framför från start. Jag sparar på hovarna och kommer att köra med skor runt om och öppet huvudlag, meddelar Thomas L Larsson.   

METTE PÖKELMANN

Klicka här för aktuell väderrapport.