HEM

Inför V75: Erik med två hemmahopp

Hela 20 hästar från Trav Gävleborg tar chansen att vara med inom V75-spelet i Gävle på lördag.

- Det är alltid roligt att kunna ha starthästar en sådan här dag, säger Erik Lindegren, som är en av hemmatränarna som är med på lördag.

Omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem hela 47 miljoner kronor så många travälskare kommer säkert att plugga extra hårt i veckan för att lyckas förvalta sina insatser på bästa sätt. Med tanke på årstiden är det riktigt bra klass på loppen. Vinterns hetaste guldhäst hemma i Sverige, Amaru Boko, gör sin fjärde start i Robert Berghs regi. Ekipaget kommer att bli klar favorit i Gävle Stora Pris som för andra året i rad körs över udda distansen 3140 meter autostart.

Erik Lindegren plockar ut två hästar där stallets stjärna 1 Francais du Gull (V75-3) är en av dem. Hästen var med i Gävle Stora Pris i november då han slutade trea bakom Perfectly Enough och Winning Love. På lördag har han lottats till ett drömläge bakom bilen, nämligen spår ett.

- Ja spår ett passar oss fint. Han är ganska kvick iväg och det skulle förvåna mig om någon kan lura oss på ledningen. Sedan får vi se vad som händer. Tittar man på konkurrenterna kan hästar som Amaru Boko, Montgomery Gel och Winning Love vara hästar som kan vara aktuellt att släppa till men eftersom Montgomery Gel fick spår tolv är det väl bara två alternativ kvar, men det där fårge sig på lördag, säger Erik när vi pratas vid under måndag morgonen.

Klockan är strax före klockan nio och det är snart dags att åka ut och träna hästarna. Hur har upplägget sett ut för Francais du Gull efter senaste starten?

- Han hängde på en töm senast och har blivit behandlad. Han är mindre tränad men det tror jag inte spelar så stor roll. Han har känts fin i ett banjobb efter 1.20 full väg och han kommer att få gå på rakbanan i morgon tisdag. Han har även börjat gå dressyr en gång i veckan.Vad har du för förhoppningar på honom?

- Det blir tufft att vinna men jag tror absolut att han gör ett bra lopp och kan vi vara trea är jag nöjd. Han kommer att tävla med skor och öppet huvudlag och en murphy på ena insidan som han brukar ha.

Du har även med 5 Restless Legs (V75-4) i klass II-försöket som körs över sprinterdistans. Hon var bra vid spetsvinst senast i snöyran på 13,7, hur har hon tagit det loppet?

- Bara bra. Jag visste att hon var kvick ut men inte så kvick som hon var, det gick rejält fort in i första sväng. Hon blev halsopererad och har sedan gjort fyra starter för oss sedan hon kom och hon har varit bra i alla starter. När hon slutade oplacerad på Solvalla satt hon fast och näst senast fick hon göra för mycket jobb själv och det klarade hon inte av. Senast fick hon en rejäl urblåsare och gick med bra spänst över mållinjen.

Det var lite ändringar i balans och utrustning till loppet senast, eller hur?

- Ja, vi körde henne med helstängt huvudlag och barfota fram. Det fungerade bra men det kan bli barfota runt om på lördag, senast hade hon brodd i bakskorna.Hur ser du på hennes möjligheter?

- Det är tuffare emot nu men eftersom hon är så snabb ut bör vi få en vettig position, helst spets eller rygg ledaren. Hon gick ett 3000-metersjobb på bra sätt förra måndagen och har gått lite i skogen efter det. I morgon tisdag blir det ett nytt pass och hon får även gå lite på fredag. Det viktigaste med henne är dock att hålla henne på bra humör, avslutar Erik innan han drar ut för att inleda veckans arbete som förhoppningsvis avslutas med att få stå i rampljuset.

Sportchefens tipsfunderingar

Norsk outsider i kallblodsloppet

Läs vad Jan-Olov Persson säger om sina hästar i kallblodsloppet

Alla hästar från Trav Gävleborg som startar inom V75-spelet på lördag är följande hästar:
V75-1: 4 Narold Vox. V75-2: 2 Silvia Logoj. V75-3: 1 Francais du Gull, 6 Yanantin Boko. V75-4: 1 Kattens Chamsin, 5 Restless Legs, 9 Ibra Gigant, 11 Give Me Money Back. V75-5: 1 Lärkan, 2 B.W.Gulliver, 5 Feseth Nils, 7 Hibogubben, 9 Rino Dox, 11 Stamping, 12 Järvsö Rune, 14 Hallsta Lotus, 15 Faksen J:r. V75-6: 2 Tagena Run. V75-7: 7 Mr Vox, 12 Vacqueyras.

Klicka hör för lördagens hålltider och information på Gävletravet.
MATHIAS GUSTAFSSON